Over ons

Bike Totaal Wolters, al sinds 1905 een bloeiend familiebedrijf

Eerste generatie

Begin 1900 liet de jonge Evert-Jan Wolters, schoenmaker van beroep, voor zichzelf een fiets maken, omdat hij slecht ter been was en zich toch wilde voortbewegen. Samen met zijn broer bedacht hij dat dat veel goedkoper kon en zo maakten zij samen een fiets. Daarop kwamen er ook aanvragen vanuit de buurt voor het maken van fietsen.

Omdat het rijwielgebeuren zich steeds meer uitbreidde, werd na een aantal jaren besloten met de schoenmakerij te stoppen. Er kwamen medewerkers in dienst: eerst Hendrikus Scheerder, later Antoon Driessen en Gradus Roodink. Zij waren trouwe helpers in de opbouw van de zaak.

​Evert-Jan Wolters met zijn eerste fiets

De familie Wolters met hun trouwe helpers: v.l.n.r. zoon Anton, moeder Willemina met zoon Jan op haar arm, dochter Mimi, vader Evert-Jan, hulp Gradus Roodink en hulp Antoon Driessen.

De benzinepomp met op de achtergrond “De Keet”

Tweede generatie

Jaren later namen Evert-Jan’s zonen, de broers Anton en Jan, de zaak over. Zij verkochten niet alleen fietsen, maar daarnaast deden zij ook in elektrische apparaten (zoals radio’s en tv’s) en kachels. In de rijwielzaak kregen de broers nog steeds hulp van Antoon Driessen, beter bekend als “Lammert uut De Keet”. In die tijd werd de werkplaats ook wel “De Keet” genoemd, waar de mensen uit Klarenbeek ook graag kwamen voor een praatje. De zaak werd uitgebreid met een benzinepomp.

Derde generatie

Na al een aantal jaren in het bedrijf werkzaam te zijn geweest, nam Evert-Jan jr., zoon van Anton, in 1972 de zaak over en runde die samen met zijn vrouw Erna. De benzinepomp heeft hij nog een aantal jaren samen met zijn tante Reina Wolters, de vrouw van Jan, gedraaid.

Foto 4 Erna en Evert-Jan benzinepomp

Erna en Evert-Jan Wolters met hun zoon André en Miss Shellina voor de benzinepomp

Zonen André & Christian tussen de vele race-fietsen.

 

Vanaf de jaren ‘80 heeft Evert-Jan zich gespecialiceerd op racegebied, waarmee hij regionale bekendheid kreeg.

Met het oog op de toekomst kochten Evert-Jan en Erna er in 1987 een tweede pand bij, aan de Spittaalstraat in Zutphen. Het pand bleek al gauw te klein en er werd in Zutphen naar een grotere locatie gezocht. Deze werd gevonden op winkelcentrum De Brink. Het pand, dat daarvoor dienst had gedaan als bankfiliaal, werd geopend in december 1990.

Vierde generatie

In 1990 kwam zoon André de zaak versterken. Vanwege de strenge milieu-eisen en om zich voor 100% te kunnen richten op de rijwielzaken, werd in 1991 de beslissing genomen te stoppen met de benzinepomp. Tweede zoon Christian sloot zich in 1995 bij het familiebedrijf aan. Christian richt zich voornamelijk op de zaak in Zutphen en André op de zaak in Klarenbeek.

Het jaar 2000 begon zeer goed, na een grote verbouwing, werd in dat jaar de 2e plaats behaald in de landelijke verkiezing Tweewielerwinkel van het Jaar. In dat jaar sloten zij zich ook aan bij de retailorganisatie Bike Totaal.

Begin 2005 stapten Evert-Jan en Erna uit de zaak en deden zij het over aan hun zonen. En zo werd het bedrijf ruim 30 jaar later wederom gerund door twee broers Wolters.

Het filiaal in Zutphen, onderging grootscheepse verbouwingen in 2006 én in 2016. In 2006 moest daarvoor zelfs het winkelcentrum aangepast worden en het werd destijds de eerste “pilot winkel” van de Bike Totaal-formule. De winkel is inmiddels dubbel zo groot geworden.

In 2018 kwam in Klarenbeek het pand van de voormalige “Coöperatie Maalderij Ons Belang” aan de overzijde van de winkel vrij en hebben André en Christian wederom de stap genomen om te gaan uitbreiden. In de regio verdwijnen steeds meer fietsenzaken, de afgelopen jaren zijn verschillende overnameplannen dan ook de revue gepasseerd. André en Christian hebben er heel bewust voor gekozen om zich niet in de dorpen waar fietsenwinkels verdwijnen, te gaan vestigen, maar in Klarenbeek een grote winkel te openen die de hele regio kan bedienen.

“Door nu op één centrale locatie een uitgebreider assortiment te bieden, kunnen we zelf betrokken blijven. We vinden het erg belangrijk dat vakmanschap blijft bestaan. Van collega-ondernemers uit Eerbeek en Beekbergen hebben we de service- en garantiewerkzaamheden overgenomen. Naast de twee locaties, hebben we hiervoor  vier servicebussen beschikbaar. De Maalderij is een prachtig pand geworden van binnen en van buiten, de oude graansilo’s zijn zelfs weer zichtbaar geworden in de winkel. De voormalige winkel aan de Klarenbeekseweg 102 wordt gebruikt als servicecentrum voor onderhoud en reparaties. “

De opening van De Maalderij door Indy en Boïs Wolters, dochters van André en Christian.

De opening van De Maalderij 

Maatschappelijk betrokken

André en Christian zijn maatschappelijk ook zeer betrokken. Zij sponsoren diverse verenigingen en activiteiten in de regio en zijn hoofdsponsor van Sportclub Klarenbeek.

Ook privé zetten zij zich in, zo is André een van de bevelvoerders bij de vrijwillige brandweer van Klarenbeek, voorzitter van de Klarenbeekse Ondernemers Vereniging en organiseert hij ATB- en racetochten namens de fietsafdeling van de sportclub. Christian is al jaren voorzitter van De Neutenkrakers, dé bloeiende carnavalsvereniging in Klarenbeek, die ieder jaar weer een van de grootste carnavalsfeesten en -optochten uit de regio organiseert. Daarnaast zijn zij beiden actief bij S&P’84, de Klarenbeekse stichting die het Sinterklaasfeest voor veel kinderen tot een heerlijk feest maakt.

Toekomst

“Ondanks de enorme groei die ons bedrijf heeft doorgemaakt, staat de persoonlijke benadering, service en vakmanschap bij ons nog altijd hoog in het vaandel. Wij heten u dan ook van harte welkom bij ons in Zutphen en/of Klarenbeek!”

André bevelvoerder brandweer Klarenbeek

Christian voorzitter carnavalsvereniging ‘De Neutenkrakers’

Shopping Basket